Čo sa týka školy, tak musím povedať, že prístup je super. V jazykovej škole sa mi naozaj páčilo a kurz angličtiny mi prišiel vhod. Bol som v skupine level „Intermediate“, v ktorej som bol jeden z najlepších a chceli ma dať do levelu „Advanced“, no ja som si našiel profesora ktorý ma vo všetkom chápal. Takže som si našiel svojho profáka a naučil som sa používať komplexnejšiu angličtinu.
Tu sa dostávame k práci. Na Slovensku som si urobil barmanský kurz, prišiel som sem a zistil, že práca za barom obnáša omnoho viac. Začal som umývaním pohárov, kde som sa oboznámil s alkoholmi ktoré tu fičia, so skratkami ktoré som nepoznal a tak celkovo som si ozrejmil o čo vlastne za barom ide. Po dvoch mesiacoch v prvej prevádzke som sa začal rozhliadať po práci barmana. Na Facebooku je skupina Sydney Bartender Exchange, kde je denne asi tak 20 ponúk na prácu barmana, čašníka, barbacka. Veľmi, veľmi useful.
Začal som teda posielať maily, no ľudia sa mi ozývali len sporadicky, kvôli mojim malým skúsenostiam. Tak som sa rozhodol, že si trocha prifarbím životopis, pretože som vedel, že byť dobrým barmanom, za tým su roky praxe. No veril som si, že mám na to sa niekde zamestnať a rýchlo vytiahnuť. Tak som rozposlal tento nový životopis a keby som Vám neposlal túto fotku, tak by ste mi neverili kam ma zobrali :D Momentálne pracujem v 360 Bar and Dining v Sydney Tower s výhľadom na mrakodrapy v centre Sydney. Zobrali ma ako barmana. Mal som šťastie, na pohovore ma vyskúšali z dvoch drinkov, ktoré som vedel spraviť a dali mi šancu. Začiatky neboli ľahké, no rýchlo som sa naučil drinky a momentálne už to tam dávam ako pán :) Je to tam na veľkej úrovni a vyžadujú od svojich zamestnancov veľa. Som veľmi rád, že som si našiel takúto prácu. Chcel by som tu pobudnúť najviac do konca roka a potom ísť robiť do iného konceptu baru. Buď hotel, alebo klasický bar. Chcel by som najmä nabrať čo najviac skúseností v rôznych prostrediach.
S barmanským remeslom sa uživím všade a chcel by som využiť veľkú výhodu toho, že sa s tým dá pocestovať a zamestnať kdekoľvek, ak ste dobrý. Zatiaľ nemám také skills za barom, ale strašne si užívam ten small chat ktorý je so zákazníkom veľmi dôležitý. Moji manageri to vidia a cenia, že si to takto idem. Tie skills dobehnem tým, že zmením tie prevádzky a stanem sa takým komplexným barmanom s naozaj širokým spektrom skúseností.
Čiže v Sydney sa mi veľmi páči. Som rád, že si môžem užívať aj prázdniny, chodiť na pláž a kúpať sa v oceáne. Je to paráda :) Mať možnosť ísť kedykoľvek na pláž a okúpať sa v meste v ktorom žijete, je pre mňa niečo neuveriteľné. Veľmi ľahko sa na to dá zvyknúť :)
Čo sa týka bývania, tak bývam s kamarátom v Penthouse v Ultime. Máme krásny byt, na izbe kúpelňu, vlastný balkón, telku... proste nádhera. Takže štandard už mám ako-taký, len ma to ťahá cestovať, keď už som tu.
Posielam Vám teda pozdrav, pán Danek a chcel by som sa Vám poďakovať za celý proces. Nemal som v začiatkoch s ničím problém, agentúra vybavila všetko potrebné a ak aj bolo niečo, s čím som potom potreboval v Austrálii pomôcť, tak som vybehol na Liverpool street do agentúry a všetko bolo vporiadku. Tam som vlastne aj stretol terajšieho spolubývajúceho a dali sme to dokopy :) Tak sa zatial majte pekne, v prílohe posielam fotečku za barom.
Ďakujem krásne!
Pavol Jančovič
palci.jancovic@gmail.com